Home / Recept / Baka bröd med larver
4 juni, 2016

Baka bröd med larver

Posted in : Recept on by : admin

Att inkludera larver när man bakar och lagar mat kan låta äckligt, men faktum är att det finns gott om larver som är både goda och näringsrika och som med fördel kan inkorporeras i kosten. Människan har ätit insekter och insektslarver i alla tider, och i många delar av världen äts vissa arter av insektslarver som en delikatess. I Italien äts till exempel en ost som innehåller (levande!) larver av arten Piophila casei. EU har förbjudit försäljningen av den myllrande osten, men det har om något bara ökat intresset för den bland Europas ostfantaster. Betydligt vanligare än att äta levande larver är dock att döda och tillaga dem först. Så äts till exempel larverna av nattfjärilen Omphisa fuscidentalis.

Här nedanför hittar du ett recept som passar den som är intresserad av de näringsmässiga aspekterna av larver men inte nödvändigtvis vill sätta tänderna i en hel nygrillad larv. Det är ett brödrecept som innehåller torra rostade larver av den sort som kallas för mealworms när de säljs internationellt. Mealworms är larver av skalbaggen Tenebrio molitor.

Om du inte hittar mealworms i någon av dina lokala livsmedelsbutiker kan du beställa dem på internet. Det är viktigt att du beställer mealworms som är godkända som mänsklig föda. Det säljs en hel del mealworms online som inte är tänkta att ätas av människor utan av reptiler som hålls som husdjur, och det är inte säkert att sådana larver uppfyller samma säkerhetskrav som de som är uppfödda som mat för människor.

Mealwormbröd

Ingredienser

  • Matfett att smörja in formen med
  • 2 mycket mogna bananer
  • 2 ägg
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl sirap
  • 1-2 dl vatten eller naturell yoghurt
  • 1 tesked bakpulver
  • 1 tesked salt
  • 2 dl hackade hasselnötter
  • 0,5 dl torra rostade mealworms

Gör såhär:

  1. Värm ugnen till 200 grader C.
  2. Smörj en avlång bakform med höga kanter (”limp-form”) med matfett.
  3. Skala bananerna och mosa dem i en bunke.
  4. Blanda in de övriga ingredienserna och rör tills du har en välblandad smet. Du kan behöva justera mängden vatten/yoghurt för att få rätt konsistens. Om det blir för tunt, häll i lite mer mjöl.
  5. Häll smeten i bakformen.
  6. Baka i ungen i 45-60 minuter.

Eftersom det här är ett bakpulverbröd ska det helst ätas samma dag som det bakades. Om du vill spara en del av limpan, frys in den i skivor eller bitar och tina upp i mikron när det är dags att äta.