Home / Recept / Chicken tandoori
7 oktober, 2016

Chicken tandoori

Posted in : Recept on by : admin

Chicken tandoori är en maträtt som existerar i många olika versioner och som är starkt förknippad med området Punjab. Själva grunden är kyckling som prepareras med citrusjuice, yoghurt och en blandning av olika kryddor innan den grillas i en tandooriugn. Har man inte någon tandooriugn kan man använda en grill eller en vanlig elektrisk ugn med grillfunktion.

Kryddblandningen för tandoori brukar alltid innehålla minst en beståndsdel som hjälper till att göra kycklingen röd eller starkt orange. Det är väldigt vanligt – även i Punjab – att man helt enkelt använder röd karamellfärg eller liknande för att få fram den röda effekten. I vårt recept här nedanför använder vi pulveriserad anchiote, som kommer från det lilla trädet Bixa orellana som växer vilt i Latinamerika.

Tips! Det finns färdiga kryddblandningar att köpa för tandoorikyckling. De brukar vanligen påminna en hel del om kryddblandningen garam masala, fast med ett tillskott av något som gör kycklingen röd eller orange, till exempel turmeric. I starka kryddblandningar för tandoorikyckling är det vanligt med cayennepeppar och chilipulver.

Ingredienser (4 portioner)

 • 4 kycklingben, utan skinn
 • 1,5 dl citronjuice eller limejuice
 • 1 tesked salt
 • 1 matsked hackad vitlök
 • 1 matsked hackad ingefära
 • 6 frökapslar kardemumma, inklusive fröna
 • 2 matskedar malen kummin
 • 1 matsked paprikapulver
 • 1 tesked malen svartpeppar
 • 1 matsked kanel
 • 1 tesked anis
 • Anchiotepulver (justera mängden efter hur stark röd färg du vill att kycklingen ska ha)
 • 3,5 dl naturell yoghurt
 • Matolja, efter behov
 • 2 limefrukter, klyftade

Instruktioner

 1. Skölj kycklingbenen. Använd en vass kniv för att skära diagonala skåror, så att du skapar mer yta som marinaden kan nå.
 2. Blanda citrusjuice med saltet i en skål för att skapa en marinad, och placera kycklingbenen i marinaden. Se till att hela utsidan av alla kycklingben har marinad på sig. Lämna kycklingen att marinera i 30 minuter.
 3. Massera in kycklingbenen med hackad vitlök och hackad ingefära.
 4. Blanda ihop kardemumma, kummin, paprikapulver, svartpeppar, kanel, anis och anchiotepulver i en skål. Ta upp kycklingen ur marinaden och täck den väl med kryddblandningen.
 5. Låt vila i kylskåp i minst 6 timmar.
 6. Häll yoghurten i ett kaffefilter och låt den stå och droppa ur sig vatten tills du har någonstans mellan 1 dl och 1,5 dl yoghurt kvar i filtret. Detta går inte snabbt, men du har gott om tid på dig medan kycklingen vilar i kylskåpet.
 7. Smeta in alla kycklingben väl med den (extra fasta) yoghurten från kaffefiltret.
 8. Ställ tillbaka kycklingen i kylskåpet och låt den vila där i 30 minuter.
 9. Om du gillar saftig tandoorikyckling, slå in den i aluminimfolie. Om du föredrar torrare tandoorikyckling, skippa denna punkt.
 10. Tillaga i en tandoor tills kycklingen är genomstekt. Om man inte har en tandoor kan man grilla kycklingen över glödande kol eller använda den vanliga ugnens grillfunktion.
 11. Om du använder aluminimfolie, ta ut kycklingen ur folien och tillaga utan folie en liten stund för att bryna kycklingen på utsidan. Vänd tills kycklingbenen är brynta hela vägen runt.
 12. Spreja eller pensla kycklingbenen med matolja.
 13. Servera med limeklyftor som varje gäst själv får pressa över sin kyckling.

Om tandoorikyckling

Tandoorikyckling är en rätt som är starkt förknippad med regionen Punjab i Indien och Pakistan, där den tillagas i en typ av lerugn som kallas tandoor. Att laga kryddmarinerad kyckling i tandoor är något man gjort där sedan urminnes tider. Att rätten tandoorikyckling började sprida sig utanför Punjab beror till stor del på restaurangen Moti Mahal i Delhi, som startades av en man som flyttade från Punjab till Delhi efter att Indien delats år 1947.