Home / Recept / Chim chum
4 juni, 2016

Chim chum

Posted in : Recept on by : admin

Att äta chim chum i Thailand innebär att man själv sticker ned en liten köttbit i en gemensam skål med smakrik kokande buljong och drar upp den igen när man anser att den är färdig. Sedan doppar man den i en dippsås innan man äter upp den. Det påminner på sätt och vis om att äta fondue.

I Thailand brukar buljongen kokas i en gryta som står ovanför glödande kol, men om man inte har möjlighet att vara så autentisk kan man använda ett gasolkök istället eller en elektrisk värmeplatta. Oavsett hur man löser det så är själva grundtanken att grytan ska stå på bordet hos middagsgästerna så att alla kan laga till sina egna köttbitar efter eget gottfinnande.

Chim chum brukar göras med kycklingbuljong som man släpper ned smakrika grönsaker och örter i innan man börjar doppa köttet. Det kött som doppas är vanligen kyckling eller fläskkött.

Att göra och äta chim chum

Börja helst med förberedelserna en dag i förväg, för köttet blir godare om det får tid på sig att marinera.

 1. Skära kyckling eller fläskkött i bitar. En bit ska vara så liten att den blir färdiglagad i buljongen på max 1 minut och kan ätas som en hel munsbit som inte behöver delas innan man stoppar den i munnen.
 2. Blanda ihop en marinad av ljus sojasås, ostronsås och socker. De exakta proportionerna är en fråga om tycke och smak.
 3. Se till att all kyckling / fläskkött är helt täckt av marinad innan du ställer det i kylen för att marinera i minst 12 timmar.
 4. Gör i ordning dippsåsen nam chim i enlighet med instruktionerna du hittar här nedanför. Dippsåsen ska helst få stå och dra sig i minst en timme innan man äter den, gärna längre.
 5. Förbered de grönsaker och örter du vill smaksätta buljongen med. Exempel på populära val är galangal, citrongräs, kaffir lime blad och söt basilika. Tvätta dem, och skär i mindre bitar om så behövs.
 6. Koka upp buljongen i grytan. Om du inte har tillgång till hemmagjord buljong kan du tillreda buljongtärningar + vatten i enlighet med instruktionerna från buljongtärningstillverkaren. Fond fungerar också bra.
 7. När buljongen kokar, börja lägga i grönsaker och örter. De grönsaker som behöver längst koktid läggs i först. Ömtåliga örter som till exempel söt basilika brukar släppas i sist.
 8. Ta ut de marinerade bitarna från kylskåpet och se till att varje middagsgäst får en egen tallrik med bitar. Varje middagsgäst ska också få en egen skål med dippsås att doppa i.
 9. Nu är det äntligen dags för dig och dina middagsgäster att äta. Använd dina ätpinnar för att plocka upp en köttbit och doppa ned den i den kokande buljongen. Det är viktigt att buljongen verkligen kokar när du doppar ned köttet. Om buljongen slutar koka, till exempel för att den har kylts ned av allt för många köttbitar samtidigt, se till att den kokar upp igen innan någon ny köttbit förs ned i den.
 10. När du har lagat till din köttbit, doppa den i din dippsås innan du stoppar den i munnen och äter den.

I Thailand är det vanligt att man äter olika sidorätter till chim chum för att måltiden ska bli mer välbalanserad. Du kan till exempel servera glasnudlar, färska grönsaker och kokta ägg. Det är gott att smaksätta glasnudlarna med lite nam chim.

Att göra dippsåsen nam chim

Det finns väldigt många olika sorters nam chim i Thailand, men vad de flesta har gemensamt är att de är en kombination av sälta, sötma, syrlighet och något kryddstarkt. Både valet av ingredienser och hur mycket man använder av varje ingrediens anpassas efter tycke och smak. Var inte rädd för att experimentera och ta fram versioner av nam chim som passar just dig och dina middagsgäster istället för att slaviskt följa något recept.

Här är ett exempel på hur man kan göra nam chim:

 1. Lägg finhackad vitlök och finhackad korianderrot i en mortel tillsammans med salt. Mortla ihop dem så att de blandas, men ansträng dig inte för mycket. Målet är inte att skapa en perfekt slät pasta utan bara att mortla sönder ingredienserna så att de släpper ifrån sig smakämnen.
 2. Tillsätt finhackad röd och grön chilipepparfrukt. Krossa dem med morteln.
 3. Tillsätt finhackad schalottenlök och mortla lite mer.
 4. Tillsätt palmsockersirap, fisksås och limejuice och rör runt så att ingredienserna blandas väl. Du kan behöva ha i ganska mycket av dessa vätskor för din färdiga nam chim ska vara en tämligen lättflytande sås, inte en tjock pasta eller puré.
 5. Låt såsen vila i minst en timme, gärna längre. Smakerna blir mer intensiva och komplexa om såsen får vila tillräckligt länge.