Home / Recept / Drunken noodles (phat khi mao)
3 juli, 2017

Drunken noodles (phat khi mao)

Posted in : Recept on by : admin

Drunken noodles (berusade nudlar) är en rätt som blev populär i Thailand tack vare kinesiska invandrare. Varför nudlarna anses vara berusade är lite oklart, men det kan ha att göra med att risvin ingår i receptet. Det finns dock en alternativ teori som går ut på att phat khi mao inte ska översättas till berusade nudlar utan den berusades nudlar. Tanken är att phat khi mao är en rätt som går att göra på det man hittar i skåpen när man kommer hem full och hungrig efter en festnatt. Det recept på Paht khi mao som vi tipsar om här nedanför är dock en ganska avancerad rätt med många ingredienser, så jag skulle personligen inte försöka mig på att göra den i allt för berusat skick eller i situationer där jag ville ha maten redo supersnabbt.

Det finns många olika varianter av phat khi mao, men det flesta bygger på kombon nudlar + något slags protein + grönsaker + risvin + flera olika kryddor + fisksås-ostronsås-sojasås.

Ingredienser


Ingredienser för marinerad kyckling

350 gram kycklingbröst

2 matskedar vatten

2 teskedar majsstärkelse

1 tesked sojasås

1 tesked matoljaÖvriga ingredienser

225 gram torkade breda risnudlar

Tillräcklig med vatten för att tillaga nudlarna

1 ½ matsked brunt socker

1 matsked hett vatten

1 matsked fisksås

3 teskedar sojasås

2 teskedar ostronsås

1 nypa malen vitpeppar

3 matskedar matolja + 1 matsked matolja

3 vitlöksklyftor skurna i skivor

½ tesked riven ingefära

2 schalottenlökar, skalade och skivade

1 vårlök, skuren i cirka 8 cm långa bitar

4 röda chilifrukter, skurna på längden och utan kärnor

2,5 dl kra phao / kaphrao (helig thaibasilika)

5 stycken minimajskolvar, skurna på mitten

2 matskedar risvin


Gör såhär 1. Gör en marinad på majsstärkelse, sojasås och matolja.

 2. Skär kycklingen i skivor och arbeta med händerna in 2 matskedar vatten. Tanken är att kycklingen ska suga i sig så mycket som möjligt av vattnet och därmed bli lite blötare.

 3. Häll marinaden över kycklingen. Se till att all kyckling blir väl insmord i marinad och lämna att marinera i kylskåpet i minst en halvtimme.

 4. Tillaga risnudlarna i vatten i enlighet med tillverkarens anvisningar. Vissa risnudelmärken rekommenderar kokning, andra enbart blötläggning. Ställ de färdiga nudlarna åt sidan.

 5. I en liten skål, blanda ihop brunt socker och hett vatten. Rör i fisksås, sojasås, ostronsås och vitpeppar. Ställ åt sidan.

 6. Värm upp en wook eller stor stekpanna tills den är nära att börja ryka. Sprid ut 3 matskedar matolja längs kanten.

 7. Stek de marinerade kycklingskivorna i wooken i en minut på varje sida. Ta bort kycklingen från wooken och ställ åt sidan.

 8. Om det finns kycklingrester i wooken, rengör den.

 9. Värm upp wooken så att den blir riktigt het. Häll i en matsked matolja. Lägg i vitlök och ingefära och stek i några sekunder, innan du häller i schalottenlöken. Stek under kontinuerlig omrörning i 20 sekunder. Häll i vårlök, chilipeppar, basilika, minimajs och risvin. Stek under kontinuerlig omrörning i 20 sekunder. Häll i risnudlarna. Fortsätt röra runt och varsamt vända på ingredienserna i ungefär en minut till, så att nudlarna hinner bli varma.

 10. Häll över socker-såsen du gjorde tidigare och fortsätt steka över het värme tills alla nudlar har samma färg (det brukar ta ungefär en minut). Du kan behöva skrapa bottnen av wooken för att förhindra att maten fastnar.

 11. Häll i kycklingen och fortsätt steka i 1-2 minuter, samtidigt som du vänder runt ingredienserna kontinuerligt.

 12. Servera omedelbart – drunken noodles ska ätas medan de fortfarande är riktigt varma.