Home / Recept / Glasnudelsalladen Yum Woon Sen
4 juni, 2016

Glasnudelsalladen Yum Woon Sen

Posted in : Recept on by : admin

Yum woon sen är en thailändsk sallad som görs på glasnudlar. Glasnudlar är vita när de är torra, men blir transparenta när man lägger dem i vatten och tillagar dem.

Om du vill att salladen ska se extra festlig ut kan du dekorera den med räkor innan serveringen.

Yum Woon Sen recept

Ingredienser (räcker till 2 rejäla portioner)

  • 2 dl jordnötter
  • 2 limefrukter
  • 1 matsked fisksås
  • ½ tesked socker
  • ½ dl torkade räckor
  • 50 gram torra glasnudlar
  • Vatten att koka nudlarna i
  • 2,5 dl kinesisk selleri (eller vanlig selleri)
  • 6 kvistar cilantro
  • ½ gul lök
  • 3 chilipepparfrukter
  • 2 matskedar vitlöksolja (olja som smaksatts med vitlök)

Gör såhär:

  1. Om jordnötterna inte är rostade, börja med att rosta dem. Värm upp en tillräckligt stor stekpanna över medelhög värme och sprid ut jordnötterna i den. (Inget matfett behövs.) Rosta tills de är gyllenbruna. Du kan behöva skaka pannan då och då för att förhindra att jordnötterna bränns. Att rosta nötterna tar vanligen 5-8 minuter. Ställ nötterna åt sidan så att de får svalna.
  2. Nästa steg är att göra salladsdressingen. Pressa juicen ur limefrukterna ned i en skål och blanda in fisksåsen och sockret. Ställ åt sidan.
  3. Nu är det dags att steka de torkade räkorna. Värm upp en stekpanna över medium-hög värme och stek räkorna tills de är bruna och krispiga. Det brukar inte krävas mer än en minuts stekning, såvida man inte har ovanligt stora torkade räkor.
  4. Eftersom det finns olika tillverkare av glasnudlar bör man följa tillverkaren instruktioner när man tillagar dem. Innan du tillagar glasnudlarna, bryt isär dem till något mindre bitar så att den färdiga salladen blir enklare att äta. När glasnudlarna är färdiga, häll bort vattnet och placera dem i en skål som är stor nog att göra salladen i.
  5. Medan glasnudlarna kokar är ett bra tillfälle att tvätta och förbereda grönsakerna. Skär sellerin till tunna stavar som är ungefär 3 cm långa. Hacka cilantron. Skala löken och skär den uppifrån och ned så att du får lökhalvmånar. Hacka chilipepparfrukterna. Om du ska ta bort chilifröna eller behålla dem är upp till dig. Om du har en matberedare kan du spara tid genom att använda denna för att hacka grönsakerna. Det gör inget om matberedaren kapar sellerin i lite mindre bitar än vad jag rekommenderar ovan. Det ger bara lite mer selleri smak.
  6. Nu har du allt som krävs för att blanda ihop salladen. Börja med att hälla vitlöksolja över glasnudlarna och se till att alla nudlar täcks av oljan. Häll sedan på en del av salladsdressingen och upprepa proceduren, men spara en del av dressingen till senare. Häll på jordnötter, torkade räkor, selleri, cilantro, lök och chili, och blanda runt ordentligt.
  7. Smaka salladen för att avgöra om du ska hälla på mer av salladsdressingen.
  8. Servera.