Home / Recept / kaho neeo mamuang
3 mars, 2017

kaho neeo mamuang

Posted in : Recept on by : admin

Khao neeo mamuang en söt risdessert med smak av kokos och palmsocker. Såhär gör du 4 portioner:

  1. Tillaga 3,5 dl okokt klibbigt vitt ris i enlighet med instruktionerna på förpackningen.
  2. Medan riset kokar, blanda ihop 1 ½ dl kokosmjölk, 2 ½ dl palmsocker och ½ tesked salt i en kastrull. Koka upp och ta omedelbart bort det från värmen. Låt svalna.
  3. När riset är färdigt, häll över kokosmjölksblandningen. Lägg ett lock på risgrytan och lämna riset att svalna av i minst en timme.
  4. Skala fyra medelstora mangofrukter och skär i skivor. Ställ åt sidan. Om man vill ha söt mango eller sur mango är en smaksak. Många föredrar söt mango, men det finns också de som föredrar den kontrast och balans som uppnås när man serverar det söta riset ihop med sur mango.
  5. I en kastrull, gör en sås genom att blanda samman 1 dl kokosmjölk, 1 matsked palmsocker, 1 matsked tapiokastärkelse och ¼ tesked salt. Koka upp, ställ åt sidan.
  6. Placera det avsvalnade riset på ett serveringsfat. Placera mangoskivorna ovanpå riset. Häll över såsen.
  7. Strö över rostade sesamfrön innan du serverar.

 

Dryckesförslag

Till kaho neeo mamuang kan man med fördel servera den läskande vattenmelondrycken nam dang-mu pan. Vattenmelonen uppstod på den afrikanska kontinenten, men har varit en del av det thailändska köket i många hundra år. Den spred sig troligen till Thailand från Indien eller Kina. I Indien har vattenmelon odlats sedan åtminstone 600-talet e. Kr.

Börja med en vattenmelon som väger cirka 1,5 kg. Skär ut det röda köttet och skär det i stora bitar. Om det är mycket kärnor i melonen kan du ta bort en del av dem, men du behöver inte vara fanatisk. Att det är lite kärnor i drycken är inte någon katastrof.

Du behöver en mixer som är stark nog att krossa is. Placera 0,5 kg isbitar i mixern och krossa isen. Lägg i vattenmelonbitarna och mixa tills du har en isig dryck.

Servera i höga glas och drick med sugrör.

Obs! Om du inte har en stor mixer kan du behöva göra drycken i omgångar.

Tips: Om du vill ha en syrligare smak på din nam dang-mu pan, pressa i limejuice.