Home / Recept / Khao man kai
1 november, 2017

Khao man kai

Posted in : Recept on by : admin

Om du gillar den berömda kinesiska rätten Hainan Chicken Rice bör du absolut testa Khao man kai, eftersom de påminner en hel del om varandra. Namnet Khao man kai betyder ungefär oljigt ris med kyckling på thailändska. I Thailand äts khao man kai vanligen som frukost eller lunch, och köps från matvagnar och små restauranger. Det här är en rätt som tar en stund att tillaga, så man får gå upp tidigt om man vill göra sin egen till frukost. Rätten brukar serveras dekorerad med gurka, och fermenterad sojabönssås är ett populärt tillbehör.

Ingredienser

Tillagning av kycklingen

1 hel kyckling

3,5 liter vatten

175 gram ingefära, skuren i tunna skivor

6 pandanblad

1 hel vitlök

2 matskedar vitt strösocker

2 matskedar salt

 

Tillagning av riset

1 liter kycklingbuljong

2 matskedar kycklingfett (du behöver inte köpa detta separat, du kommer att utvinna det ur din hela kyckling)

1 dl hackad schalottenlök

½ dl hackad vitlök

225 gram ingefära, skuren i tunna skivor

30 gram galangal, skuren i tunna skivor

4 pandanblad

4,5 dl okokt jasminris

 

Tillagning av soppan

1 liter kycklingbuljong

5 dl kinesisk vintersquash, skalad och tärnad

4 matskedar sojasås

½ tesked malen vitpeppar

1 matsked hackad cilantro

1 matsked hackad vårlök

Garnering

Fem gurkskivor för varje tallrik

Tre cilantrokvistar för varje tallrik

Gör såhär

 

Krispigt kycklingskinn

  1. Tag bort skinnet från kycklingen.
  2. Lägg skinnet i en stekpanna och stek det över medelvärme tills allt fett har drivits ut ur skinnet och skinnet är krispigt. Ställ det krispiga skinnet åt sidan. Ställ också kycklingfettet åt sidan i en annan behållare. Du kommer att behöva båda senare i receptet.

Tillagning av kycklingen

  1. Placera vatten, ingefära, pandanblad, vitlök, socker och salt i en gryta och koka upp.
  2. Lägg i kycklingen och koka upp igen. Sänk värmen och låt kycklingen sjuda under lock i 35 minuter.
  3. Ta kycklingen ur grytan och ställ den åt sidan så att den får svalna i minst 15 minuter, skär sedan kycklingen i skivor.

Tillagning av riset

Riset kan man med fördel tillaga medan kycklingen står och sjuder på spisen.

  1. Koka upp kycklingbuljongen i en gryta.
  2. Medan du väntar på att kycklingbuljongen ska koka, placera 2 matskedar av kycklingfettet (det du ställde åt sidan tidigare) i en stekpanna med höga kanter och häll i schalottenlök, vitlök, ingefära, galangal och pandablad. Stek på medelvärme, och rör om ungefär var 20:e sekund.

    När örterna har blivit gyllenbruna, häll i det okokta jasminriset och fortsätt steka över medelvärme samtidigt som du rör om. Det är viktigt att allt ris täcks av fettblandningen och blir ordentligt rostat i pannan. Att rosta riset brukar ta ungefär 2 minuter.

  3. Öka värmen under stekpannan till hög värme och häll den varma kycklingbuljong över riset. Det är viktigt att kycklingbuljongen är kokhet när den slås över riset, annars kyler den ned ingredienserna för mycket.
  4. Koka upp under omrörning.
  5. Sänk värmen till medellåg värme och lägg på ett lock. Låt sjuda tills riset är färdigkokt, detta tar vanligen 10-15 minuter.

 

 

Tillagning av soppan

  1. Häll kycklingbuljongen i en kastrull.
  2. Häll i squashen och koka upp. Koka i 15 minuter.
  3. Häll i sojasås och vitpeppar. Smaka av för att se om du vill ha i mer sojasås och/eller vitpeppar.
  4. Häll soppan i soppmuggar, och dekorera varje mugg med cilantro och vårlök.

Servera rätten

  1. Ställ varje soppmugg på en tallrik.
  2. Lägg upp ris på tallrikarna, och placera kyckling och kycklingskinn ovanpå riset.
  3. Dekorera med gurka och cilantro.
  4. Servera!