Home / Recept / Kroppkakor
4 juni, 2016

Kroppkakor

Posted in : Recept on by : admin

Kroppkakor är en gammal svensk maträtt som framförallt tillagats i Blekinge, längs Smålandskusten, och på Öland och Gotland. Kroppkakan är rund, görs av en deg som innehåller potatis, och brukar ha en fyllning i mitten, till exempel fläsk och lök. Storleken på kroppkakan är ungefär den samma som för en tennisboll. Det är vanligt att kroppkakor kryddas med kryddpeppar.

Alla kroppkakor innehåller potatis, men mängden potatis i förhållande till andra ingredienser varierar, och det spelar också stor roll för slutresultaten hur mängden rå potatis förhåller sig till mängden kokt potatis.

Blekingekroppkakorna innehåller framförallt råriven potatis, plus en liten mängd mjöl, och är grå till färgen. Degen till öländska kroppkakor görs huvudsakligen på råriven potatis, men en viss mängd kokt potatis ingår också. Småländska kroppkakor har ännu mer kokt potatis i degen än de öländska och får därför en ljusare färg. Degen till gotländska kroppkakor görs huvudsakligen på kokt potatis och kroppkakorna blir därför vita.

Som nämnts ovan är det vanligt att centrum av kroppkakan består av någon fyllning. En kroppkaka helt utan fyllning kallas för blinning. Både på Öland och längs Blekinges kust har man sedan länge gjort kroppkakor där fyllningen består av fisk eller sjöfågel. Bland fiskarna är det särskilt ål som varit populärt som fyllning i kroppkakor.

Exempel på traditionella tillbehör till kroppkakor när de serveras är gräddmjölk, lingonsylt, skirat smör och rårörda lingon. På Gotland serveras de vanligen med en vit sås som innehåller fläsk och lök.

Recept på öländska kroppkakor

Ingredienser för cirka 45-50 stycken kroppkakor

 • 1 dl kryddpepparkorn
 • 4 gula lökar
 • 1 kg sidfläsk
 • 10 kg potatis
 • Vetemjöl, efter behov (vanligen några nävar)
 • Salt, efter tycke och smak

Gör såhär:

Förbered fläsket

 • Stött kryddpepparn i en mortel.
 • Finhacka de gula lökarna.
 • Skär fläsket mycket fint.
 • Blanda ihop fläsk, lök och kryddpeppar och förvara i en stängd behållare i kylskåpet.
 • Bäst är att förbereda fläsket redan dagen innan man ska laga kroppkakor, så att fläsket får tid att dra åt sig smakerna ordentligt.

Gör degen

 1. Skala och koka 2 kg potatis, och pressa den kokta potatisen med en potatispress.
 2. Skala 8 kg potatis och riv i en matberedare på finaste skivan med runda hål. Det går även att riva för hand, men det är ganska tidskrävande eftersom det rör sig om så mycket potatis.

Riv inte 8 kg på en gång, utan riv något kilogram i taget och lägg över den färdigrivna potatisen i ett durkslag så att vätska får rinna ur. Utan detta steg blir degen alldeles för blöt.

 1. Nästa steg är att lägga en lagom mängd riven potatis i en ren kökshandduk och krama ur vätska.Resultatet ska vara trådigt. Upprepa tills all riven potatis har vridits ur.
 2. Blanda ihop rå potatis och kokt potatis i en rejäl bunke.
 3. Knåda till en deg och ta upp den ur bunken.
 4. När potatisstärkelse får torka i botten av bunken bildas potatismjöl. Ta ungefär hälften av det och tillsätt det i degen.
 5. Knåda i några nävar vetemjöl. Det är svårt att säga exakt hur mycket som behövs, eftersom det bland annat beror på hur vätska som är kvar i degen.
 6. Smaka degen och tillsätt salt efter behag.

Gör kroppkakorna

 1. Rulla degen till bollar. Det är bra att ha kallvatten tillgängligt så att man enkelt kan tvätta händerna ofta medan man rullar.
 2. Gör en urgröpning i mitten av en boll och fyll den med blandningen av fläsk, lök och kryddpeppar som legat och vilat i kylskåpet. Var inte snål med fyllningen. Nyp ihop bollen och släta till där öppningen har varit. Rulla bollen i handflatan så att den blir jämn.
 3. Upprepa steg två tills all deg och fyllning är slut.
 4. Koka upp vatten i en stor gryta. Tillsätt lite salt, och lägg sedan i kroppkakorna. Sänk värmen och låt kroppkakorna sjuda i 45 – 60 minuter.
 5. Servera med kall grädde, skirat smör och rårörda lingon.