Home / Recept / Massaman curry på nötkött
3 maj, 2017

Massaman curry på nötkött

Posted in : Recept on by : admin

Massaman curry är en Thailändsk version av en maträtt som ursprungligen var persisk. Den uppstod troligen vid Ayutthayas hov under 1600-talet. Rätten är även känd som mussulman curry.

I det här recepted använder vi oss av färdiggjord massaman kryddpasta som går att köpa i välsorterade Thai-butiker online och offline. Att denna kryddpasta har inspirerats av persisk matlagning är inte svårt att se – den innehåller bland annat kardemumma, stjärnanis, kryddnejlika, kanel, spiskummin, muskotnöt och lagerblad. Har man inte tillgång till massaman kryddpasta kan alltså ett paket glöggkryddor + lagerblad göra att man hamnar i närheten av samma smak. Bäst är dock att försöka hitta riktig massamanpasta. På Thailändska heter den nam phrik kaeng massaman eller nam phrik kaeng matsaman.

Massaman curry kan varieras genom att man väljer olika sorters protein. I det här receptet har vi valt nötkött, men experimentera gärna med andra sorters protein, till exempel kyckling, lamm, får eller tofu.

Eftersom det här är en stuvning behöver man inte köpa dyrt mört nötkött, utan det går bra med grytbitar eller liknande eftersom köttet kommer att tillagas under lång tid och vara mycket mört när det väl serveras.

Ingredienser (4 portioner)

100 gram rostade jordnötter

1/2 kg potatis (välj helst fast potatis, eftersom mjölig potatis kokar sönder för lätt i grytan)

1 medelstor gul lök

4 dl kokosgrädde

4 matskedar massaman kryddpasta

600 gram grytbitar (eller annat nötkött skuret i bitar)

2 dl vatten

4 kaffir lime blad

1 kanelstång

1 matsked tamarindpasta

1 matsked palmsocker (eller farinsocker)

1 matsked fisksås

1 röd chilifrukt

Gör såhär:

 1. Hacka jordnötterna.
 2. Skala potatisen och skär i bitar, cirka 2-3 cm i diameter.
 3. Skala löken och skär i klyftor.
 4. Välj en rymlig gryta eller stekpanna med höga kanter som både går att använda på spisplattan och ha i ugnen, och som har ett lock. (Kärl med plasthandtag går alltså bort eftersom de smälter i ugnen.)
 5. Ställ grytan på spisplattan och värma upp 2 matskedar av kokosgrädden i den. Rör in massaman kryddpasta och stek i en minut samtidigt som du rör om varsamt.
 6. Lägg i nötköttet och stek tills köttets yta har stängt sig och köttbitarna är ordentligt täckta av kryddgrädden.
 7. Häll i vattnet och resten av kokosgrädden i grytan. Rör in potatis, lök, limeblad, kanelstång, tamarindpasta, fisksås och nästan allt av de hackade jordnötterna. (Spara lite hackade jordnötter för att ha som dekoration senare.)
 8. När grytan sjuder, ta bort den från plattan och ställ den i den varma ugnen istället – med locket på. Sänk ungsvärmen till 175 grader C och låt grytan tillagas i ugnen i 2 timmar.
 9. Skiva chilifrukten tunt och ta bort kärnorna.
 10. Ta ut grytan ur ugnen, ta av locket och sprinkla över de återstående hackade jordnötter som dekoration. Dekorera med skivad chili.
 11. Massaman curry brukar serveras ihop med ris.