Home / Recept / Massaman curry
4 juni, 2016

Massaman curry

Posted in : Recept on by : admin

Massaman curry är en thailändsk stuvning med rötterna i Persien. Den tros ha skapats vid det thailändska hovet Ayutthaya under 1600-talet. Under den här perioden var hovet mycket intresserat av influenser utifrån och massaman curry innehåller kryddor som importerades till Thailand från länderna i västerut.

För att göra massaman curry behöver man massam currypasta, som finns att köpa i välsorterade Thai-butiker i Sverige. Den går även att beställa på internet. Massaman currypasta innehåller bland annat kanel, kardemumma, kumin, stjärnanis, nejlikor, muskot och lagerblad. På thailänska heter kryddpastan nam phrik kaeng matsaman.

Massaman curry kan göras på många olika sorters protein, till exempel kyckling, anka, nötkött, get, får eller tofu. I vårt recept här nedanför används nötkött av typen grytbitar.

I Thailand brukar massaman curry serveras ihop med ris.

Massaman curry med nötkött

Ingredienser (för 4 portioner)

  • 100 gram jordnötter
  • 1/2 kg potatis, helst av en fast sort (ej mjölig)
  • 1 gul lök
  • 4 dl kokosnötsgrädde
  • 4 matskedar massaman currypasta (nam phrik kaeng matsaman)
  • 600 gram grytbitar av nötkött
  • 2 dl vatten
  • 1 kanelstav
  • 4 kaffir lime blad
  • 1 matsked tamarindpasta
  • 1 matsked fisksås
  • 1 masked palmsocker (eller brunt socker)
  • 1 röd chilipepparfrukt
  • Salt vid behov

Gör såhär:

  1. Om dina jordnötter är orostade, börja med att rosta dem. Värm upp ugnen till 200 grader C och sprid ut nötterna på en plåt. Rosta i ugnen tills nötterna är gyllenbruna. Detta tar normalt ungefär 5 minuter. Ta ut nötterna ur ugnen och låt dem svalna.
  2. Sänk ugnsvärmen till 175 grader C.
  3. Hacka jordnötterna. Ställ dem åt sidan.
  4. Skala potatisen och skär den i 2-3 cm stora bitar. Ställ åt sidan.
  5. Skala löken och skär i klyftor. Ställ åt sidan.
  6. Nu behöver du en gryta som är lämplig att använda både på spisen och i ugnen. Den måste ha lock. Ställ grytan på spisen och värm upp 2 matskedar av kokosnötsgrädden i den. Rör ned massaman currypastan och stek under omrörning i ungefär en minut.
  7. Lägg i grytbitarna i grytan och rör runt dem så att de täcks av gräddblandningen. Stek tills grytbitarna har fått färg och utsidan av köttet har stängts.
  8. Tillsätt vattnet och resten av kokosnötsgrädden.
  9. Rör ned potatisbitarna, löken, kanel, limeblad, tamarindpasta, fisksås och socker.
  10. Rör ned en del av jordnötterna, men spara en del till att dekorera rätten med innan serveringen.
  11. Koka upp och tag sedan omedelbart av från värmen.
  12. Placera grytan i ugnen och tillaga den på 175 grader C i 2 timmar.
  13. Ta bort fröna ur chilipepparfrukten. Skär frukten i bitar.
  14. Ta ut grytan ur ugnen och smaka av. Salta vid behov. Strö jordnötter över stuvningen innan den serveras, och dekorera med chilipeppar.