Home / Recept / Nam tok mu
3 januari, 2017

Nam tok mu

Posted in : Recept on by : admin

Nam tok mu är en matig sallad där en av huvudingredienserna är fläskkött som skurits i tunna strimlor och kombinerats med både sur citrusjuice, het chili och salta såser. I Thailand är Nam tok mu starkt kopplad till regionen Isan i den nordvästra delen av landet. Som med de flesta andra traditionella maträtter finns det många olika recept på Nam tok mu – här delar vi med oss av vår favorit.

Ingredienser för 2 portioner

3 matskedar okokt långkornigt ris

6 stycken soltorkade chilifrukter, hela och med fröna kvar

250 gram fläskfilé

4 matskedar vatten

1 matsked fisksås

1 tesked ljus sojasås

2 teskedar limejuice

6 stycken schalottenlökar

2 stycken vårlökar

Bladen från fyra kvistar koriander eller cilantro

Bladen från sex kvistar grönmynta (Mentha spicata)
1 limefrukt

Gör såhär:

 1. Värm upp en stor tom stekpanna över medelvärme.
 2. Placerade det okokta riset i stekpannan och stek det, helt utan vatten, olja eller liknande. Det är viktigt att du rör runt under stekningen för att undvika att riset bränns. Riset är klart när det har fått en gyllenbrun färg; det brukar ta ungefär 5 minuter om pannan är tillräckligt varm när man lägger i riset.
 3. Låt riset svalna av. När det inte längre är varmt, använd en mortel för att pulverisera riset. Det går att köra riset i en mixer eller liknande istället, men det är riskfyllt eftersom det är väldigt lätt att råka göra riset till ett alltför fint pulver.
 4. Värm upp en stor tom stekpanna och stek de soltorkade chilifrukterna. De ska inte brännas; ta bort dem från värmen när du kan känna på lukten att de har börjat tillagas.
 5. Ställ fyra av chilifrukterna åt sidan, de ska användas senare för att garnera salladen innan den serveras. Placera de kvarvarande två chilifrukterna i morteln och krossa dem. De ska inte finmalas.
 6. I Thailand brukar fläskköttet grillas över glödande kol, men om du inte har möjlighet att tillaga det så kan du steka det i grillpanna istället. Låt det bara grillas lätt, för det ska tillagas en gång till innan salladen serveras. Om du grillar det för hårt i det här skedet kommer det att bli överdrivet torrt innan det är klart att äta.

  Låt fläskköttet svalna av helt och hållet innan du skär det i tunna strimlor.

 7. Koka upp vattnet i stekpannan. När det bubblar, häll i fisksås, sojasås, limejuice, den mortlade chilifrukten och det strimlade fläskköttet. Rör runt ingredienserna och värm upp dem. När de är varma, rör in mortlat ris – men inte riktigt allt. Spara lite av riset till senare, så att du kan dekorera salladen med det.
 8. Ta bort stekpannan från värmen och låt röran svalna av och tjockna till sig. Målet är att den ska få ungefär samma konsistens som tjock salladsdressing.
 9. Skala schalottenlöken. Skiva schalottenlök och vårlök.
 10. Kontrollera att röran i stekpannan är avsvalnad innan du varsamt rör in schalottenlök och vårlök, samt korianderblad och grönmynteblad. Rör dock inte in allt, utan spar lite av lökarna och bladen för att dekorera salladen med senare.

  Det är viktigt att vara varsam i det här skedet, för man vill inte röra sönder bladen.

 11. Fördela röran över två tallrikar. Dekorera varje portion med schalottenlök, korianderblad och grönmynteblad. Sprinkla mortlat ris över varje portion, och dekorera med chilifrukt.
 12. Skär limefrukten i klyftor. Pressa juicen ur en klyfta över en portion sallad, pressa sedan juicen ur en annan klyfta över den andra portionen. Använd övriga klyftor att dekorera med, så att den som äter salladen själv kan välja om det ska vara mer limejuice i den.
 13. Servera!

När nam tok mu äts som huvudmål i Thailand brukar salladen serveras ihop med klibbigt ris för att man ska bli mätt. På senare tid har nam tok mu dock börjat serveras mer som en förrättssallad också, och då händer det att man adderar färsk salladsgrönska till tallriken istället, till exempel grönsallad, strimlad kål och ångkokta ärtskidor.