Home / Recept / Pad Thai på syrsor
4 juni, 2016

Pad Thai på syrsor

Posted in : Recept on by : admin

Om du någon gång besökt Thailand och ätit gatumat på marknaden eller slunkit in på enklare restaurang har du förmodligen stött på pad thai på menyn. Det är en nudelrätt som steks i stekpanna eller wok och som blandar smakerna salt, sött och syrligt på ett mumsigt vis. I vårt recept här nedanför har vi piffat till rätten ytterligare genom att inkludera syrsor.

På senare år har vi fått se ett nyvaknat intresse för det här med att äta insekter i Europa. Människan har alltid ätit insekter, men vilka som ses som delikatesser och vilka som ses som totalt oätliga varierar stort från en kultur till en annan. Här hemma i Sverige är det nog för de flesta 2000-talsmänniskor fortfarande otänkbart att ha insekter på menyn, men samtidigt frossar vi gärna i kräftor och räkor som ju i princip är insektsliknande varelser lever i vatten.

Att vi nu börjar se ett nytt intresse för rätter med insekter beror på flera olika faktorer. Det finns gott om insekter som är näringsrika och fyllda med protein, och som kan användas för att berika maträtter så att de blir nyttigare. Samtidigt hoppas många på att odling av insekter ska kunna förse fler människor världen över med mat på bordet utan att det behöver tära lika mycket på jordens resurser som till exempel den storskaliga boskapsuppfödningen gör. Vidare är det förstås så att många av oss är nyfikna på insekter helt enkelt för att det känns som något nytt och spännande. Vi vill ha nya smakupplevelser och vi är inte rädda för att experimentera med vår mat och utmana gamla tankemönster.

Det nya intresset för ätbara insekter innebär att det idag finns gott om praktiska produkter i handeln för den som vill inkludera mer insekter i kosten. Receptet här nedanför innehåller syrsor, som du enkelt kan beställa hem på internet om du inte lyckas hitta det i någon välsorterad matbutik där du bor.

Recept på Pad Thai med syrsor

Ingredienser för 6 portioner

 • 4 vitlöksklyftor
 • 2 dl schalottenlök
 • 1 dl färsk cilantro
 • 5 dl böngroddar
 • ½ dl jordnötter
 • 6 matskedar limejuice
 • 6 matskedar fisksås
 • 2 matskedar sojasås
 • 4 teskedar socker
 • 6 matskedar jordnötsolja, eventuellt mer vid behov
 • 2,5 dl syrsor
 • 3 ägg, lätt vispade
 • 250 gram torra risnudlar
 • Vatten att koka risnudlarna i
 • 2 limefrukter

Gör såhär:

 1. Börja med att tvätta och förbereda grönsakerna. Vitlöksklyftorna och schalottenlöken ska skalas och hackas. Cilantron ska om så behövs delas så att den storleksmässigt fungerar bra som dekoration när maten ska serveras. Böngroddarna behöver bara sköljas.
 2. Krossa jordnötterna grovt.
 3. In en skål, blanda ihop fisksås, sojasås, limejuice och socker. Ställ åt sidan.
 4. Hetta upp 6 matskedar jordnötsolja i en wok (eller stor stekpanna). När oljan är varm, lägg i syrsorna och stek över medium-hög värme. Ta sedan bort syrsorna ur woken och ställ åt sidan för senare.
 5. Vispa äggen lätt i en skål. Värm upp din wok igen, och häll i mera jordnötsolja om så krävs. Häll i äggen och stek dem medan du rör om då och då, så att du får en äggröra. Ta ur äggröran och ställ åt sidan.
 6. Koka risnudlarna i en kastrull i enlighet med instruktioner på paketet. Häll av vattnet och ställ risnudlarna åt sidan.
 7. Värm upp woken igen. Fyll på med mer jordnötsolja om så behövs. Stek vitlöken och schalottenlöken tills de är mjuka. Behåll dem i woken och häll på limejuice-blandningen. Rör runt så att ingredienserna blandar sig. Sedan är det dags att röra in syrsorna och äggröran också. Sist men inte mins, lägg i risnudlarna. Blanda ingredienserna, men försiktigt så att du inte har sönder eller mosar nudlarna.
 8. Tvätta limefrukterna och skär dem i klyftor.
 9. Lägg upp maten på tallrikar och strö över de krossade jordnötterna. Garnera med cilantro och limeklyftorna. Servera!

Om syrsor

Syrsor lever i stora delar av världen, men den störa variationer av arter hittar vi i tropikerna och det är också i tropiska länder som de är vanligast i maten. I Thailand odlas syrsor kommersiellt för matmarknaderna och på senare år även för storskalig export. Över 20 000 personer är sysselsatta i den Thailändska syrsodlingsbranschen. Även i närliggande länder som Kambodja, Laos och Vietnam hittar vi många maträtter som innehåller syrsor, både kokta, stekta, rostade och friterade. Friterade syrsor är ett populärt snacks som kan köpas av gatuförsäljare.