Home / Recept / Pizza med vitlök och basilika
4 juni, 2016

Pizza med vitlök och basilika

Posted in : Recept on by : admin

Pizzarecept (4 portioner)

Ingredienser för degen

  • 400 gram iskallt vatten
  • 55 gram olivolja
  • 10 gram jäst
  • 550 gram vetemjöl med hög glutenhalt (till exempel Manitoba Cream eller Vetemjöl Special)
  • 10 gram salt
  • Eventuellt ytterligare vetemjöl för att få rätt konsistens på degen
  • Extra olja att olja in skärbräda med

Det här är en deg som inte använder varmt degspad eller någon stor mängd jäst. Den är tänkt att jäsa långsamt över lång tid, så gör den gärna dagen innan du ska äta pizza och låt den jäsa långsamt i kyl eller sval över natten.

Att lägga på pizzorna

  • 200 gram urkärnade tomater, hackade och avsköljda
  • 4 stycken vitlöksklyftor, skalade och hackade
  • 200 gram mozzarella, skivad
  • 10 blad basilika
  • 2 teskedar torkad oregano
  • Malen svartpeppar, efter behag
  • Olivolja (helst extra virgin) att ringla över pizzorna

Vad man gillar att ha på sin pizza och i vilka proportioner är väldigt individuellt, så var inte rädd att experimentera för att hitta vad just du och dina middagsgäster gillar. Till den här typen av pizza som inspirerats av Italien kan det till exempel passa att lägga till oliver, parmaskinka och parmesanost. Det är också gott att täcka pizzabotten med ett tunt lager högkvalitativ tomatpasta innan man lägger på övriga ingredienser.

Gör såhär:

  1. Rör ut jästen i vatten i en bunke, och tillsätt olivoljan.
  2. Tillsätt mjölet och knåda i 10 minuter för hand. (Har man en köksassistent som sköter knådningen kan det räcka med drygt halva den tiden.)
  3. Knåda in saltet.
  4. Lossnar degen från bunkens kanter? Om inte, tillsätt mer mjöl.
  5. Olja in ovansidan av en skärbräda.
  6. Dela upp delen i fyra lika stora bitar och placera dem på den inoljade skärbrädan.Eftersom de kommer att jäsa är det viktigt att varje degbit har gott om plats omkring sig. Det är bättre att använda två skärbrädor än att tvinga degbitarna att trängas.
  7. Täck över degbitarna med en kökshandduk och ställ dem i kylen, eller på någon annan lämplig sval plats, till exempel ett svalt skafferi eller nere i en sval källare. Låt jäsa i minst 6 timmar, gärna längre. Ju kallare det är, desto långsammare går jäsningen. Blir det för kallt avstannar den helt.
  8. Ta ut degen och låt den jäsa i 30 minuter i rumstemperatur.
  9. Medan degen jäser, värm upp ugnen till högsta temperatur. Om du har en baksten, lägg in den. Om du inte har någon baksten, värm upp en bakplåt istället.
  10. Baka ut en pizza för hand (utan kavel) och placera på baksten eller bakplåt. Lägg på en fjärdedel av toppingen (se ovan) och ringla över olivolja.
  11. Grädda pizzan i den heta ugnen tills osten har smält och degen är färdigbakat.Man ska helst inte försöka grädda mer än en pizza i taget i en vanlig ugn eftersom det sänker temperatur för mycket och kan försämra slutresultatet. Du kan med fördel förbereda övriga pizzor medan du gräddar den första pizzan, men låt dem sedan gräddas en och en.