Home / Recept / Ris a la Malta
4 juni, 2016

Ris a la Malta

Posted in : Recept on by : admin

Ris a la Malta är en efterrätt som består av kall risgrynsgröt som blandats med vispad grädde och smaksatts med socker och vanilj. Till ris a la malta serveras traditionellt frukt- och bärprodukter, eller nötter.

Ris a la malta är en traditionell vinterefterrätt i Sverige, som ätits i samband med olika firanden under december månad, till exempel julmiddag och annandagsfirandet. Dess koppling till vintern har gjort att ris a la malta vanligen inte ätits med färska frukter och bär utan med kompotter, sylt eller konserverad frukt. Apelsin har dock under stora delar av 1900-talet gått att få tag på färsk till jul och kunnat användas som tillbehör.

Varför heter det ris a la malta? Kommer rätten från ön Malta i Medelhavet? Nej, den troligaste förklaringen är att det svenska namnet är en förvanskning av det danska namnet Risalamande. Hos våra grannar i söder har rätten traditionellt serverats ihop med hackad mandel och bittermandelolja, därav namnet.

Recept på ris a la malta

Koka risgrynsgröten

 • 0,75 dl rundkornigt grötris
 • 1,5 dl vatten
 • 1 matsked smör
 • 3,5 dl mjölk

Risgrynsgröt tar ungefär en timme att laga, och sedan är det bra om den får står och tjockna till sig innan man gör ris a la malta. Det är därför praktiskt att koka den kvällen innan man vill äta ris a la malta.

Du kokar gröten genom att hälla risgryn, vatten och smör i en rymlig gryta. Koka upp, och sänk sedan värmen till svag värme. Sjud gröten under lock i 10 minuter. Rör sedan i mjölken och koka upp igen. Det är viktigt att passa gröten så den inte kokar över eller bränner fast. När gröten har kokat upp, sänk värmen till riktigt svag värme och låt gröten tillagas under lock i 40 minuter. Rör inte om under tiden. Om gröten är för tunn efter 40 minuter, öka värmen något och låt den koka utan lock för att få bort en del vätska ur den. Passa gröten så att den inte bränner fast eller kokar över. Om gröten däremot känns för tjock kan du späda den med lite mjölk och röra om.

Låt gröten vila i kylskåpet tills det är dags att göra ris a la malta.

Gör ris a la malta (4 portioner)

 • 5 dl kall risgrynsgröt
 • 1 msk socker
 • 1 msk vaniljsocker
 • 2 dl vispgrädde (ovispad)
 1. Blanda ned socker och vaniljsocker i gröten.
 2. Vispa grädden och vänd ned den i gröten.
 3. Lägg upp i fyra skålar och dekorera med de tillbehör du valt ut.

Tillbehör

Exempel på sådant som man traditionellt har serverat ihop med ris a la malta är konserverade mandarinklyftor, apelsinbitar, mandel, saftsoppa, sylt eller bärkompott. Nu för tiden är det också populärt att dekorera med andra sorters frukt och bär eftersom vi har bättre tillgång till färsk och frusen frukt året om. Man kan till exempel dekorera med kiwi, passionsfrukt eller granatäpple. På sommaren är det gott att äta svalkande ris a la malta med svenska jordgubbar, hallon eller blåbär.