Home / Recept / Svartsoppa
4 juni, 2016

Svartsoppa

Posted in : Recept on by : admin

Svartsoppa är en soppa som lagas på buljong och blod. Den har en mycket lång tradition i Sverige och var förr en festmat som åts i samband med slakt oavsett när på året slakten skedde.

Svartsoppan är idag en omistlig del av en skånsk Mårtensafton, men en gång i tiden firades Mårtensafton i hela Sverige och det vi idag ser som klassisk skånsk mårtensmiddag – svartsoppa till förrätt, gås som huvudrätt och skånsk äppelkaka till efterrätt – populariserades av krogen på Piperska muren i Stockholm under mitten av 1800-talet. Idag är seden att äta gås den 10 november framförallt förknippad med Skåne, Danmark och Tyskland.

Mårtensmässan är en religiös högtid som firas den 11 november, och som föregås av mårtensafton kvällen innan. Martin av Tours var en kristen klostergrundare och biskop som avled den 8 november år 397 och begravdes den 11 november. Martin Tours vördas som helgon i Romersk-katolska kyrkan och är Frankrikes nationalhelgon. Seden att fira Mårten (Martin) är alltså ett arv från tiden då Sverige var ett katolskt land.

När Sverige fortfarande var katolskt var Mårtensmässan inledningen på den 40 dagar långa fastan inför jul. Kvällen innan Mårtensmässan var därför sista chansen att frossa innan fastan. Det uppstod i vissa delar av Sverige en tradition att äta lutfisk, gås och risgrynsgröt den 10 november, och denna tradition ersattes så småningom av menyn med svartsoppa, gås och äppelkaka.

Inför en skånsk gåsamiddag är det vanligt att laga svartsoppa som smaksatts med kryddor som nejlikor, ingefära och kryddpeppar, samt med något alkoholhaltigt såsom starkvin eller konjak. Man brukar också söta soppan med socker eller sirap, och balansera smakerna med hjälp av en skvätt vinäger. Som tillbehör till soppan serveras gåskråset, gåsleverkorv, kokta äppelklyftor och katrinplommon.

Observera: Svartsoppa kan orsaka missfärgningar på tänderna. Du bör därför alltid skölja munnen efter att du ätit upp. Ett par klunkar vatten som du sköljer mellan tänder är tillräckligt. Om du ser i spegeln att vissa delar av dina tänder blir mer färgade av svartsoppan än andra delar så kan det betyda att din emalj är skadad. Du bör då besöka en tandläkare och be honom se om din emalj är skadad eller om du kanske behöver bleka dina tänder.

Recept på Svartsoppa (10 portioner)

Det här är ett recept på svartsoppa som innehåller både madeira och konjak.

Tänk på att du kan behöva beställa blod med viss framförhållning i köttdisken. Om du inte kan få tag på gåsblod går det bra med grisblod. Många livsmedelsbutiker säljer fruset grisblod om man ber om det gott om tid i förväg.

Gör såhär:

Koka buljong

  • 1 krås från en gås
  • 5 vitpepparkorn
  • 5 kryddnejlikor
  • Vatten
  • Salt

1.) Skölj gåskråset och lägg det i en kastrull fylld med kallt saltat vatten. Ungefär en 1 tsk salt per liter vatten är lagom, och du kommer att behöva 2,5 liter färdig buljong när du gör din svartsoppa.

2.) Koka upp och ta bort det skum som flyter upp på vattenytan. Sänk värmen och tillsätt 5 vitpepparkorn och 5 kryddnejlikor. Lägg på ett lock och låt buljongen stå och sjuda i 1,5 timme.

3.) När buljongen är färdigkokt, ta upp kråset och skär det i små bitar som du sparar i kylen tills det är dags att servera Svartsoppan. Sila buljongen och förvara i kylen tills det är dags att laga soppan.

Koka äpplen

  • 5 äpplen
  • 1 liter vatten
  • 2 dl socker

Skala äpplena och klyfta dem. Lägg klyftorna i en kastrull ihop med 1 liter vatten och 2 dl socker. Koka i cirka 4 minuter, så att klyftorna mjuknar. Tag av och ställ åt sidan tills det är dags att servera svartsoppan.

Koka katrinplommon

  • 200 gram katrinplommon
  • Vatten att koka katrinplommonen i

Lägg katrinplommonen i en kastrull och täck dem med vatten. Koka upp vattnet. Tag av och ställ åt sidan tills det är dags att servera svartsoppan.

Gör svartsoppa

  • 5 dl gås- eller grisblod
  • 1 dl vetemjöl
  • 2,5 liter buljong
  • 2 dl madeira eller söt sherry
  • 5 msk konjak
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl vinäger
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk malen vitpeppar
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 0,5 tsk malda nejlikor
  1. Om du köpt fruset blod, kontrollera att det har tina fullständigt.
  2. Sila blodet.
  3. I en bunke, vispa ihop blod och mjöl. Det är viktigt att få bort alla mjölklumpar. Ibland fungerar det bäst att vispa upp mjölet med en liten mängd blod separat och sedan vispa ned denna trögflytande blandning i resten av blodet.
  4. Häll upp din buljong i en stor gryta, och tillsätt blodet gradvis samtidigt som du vispar kraftigt.
  5. Låt soppan sjuda i några minuter medan du rör om.
  6. Ta bort soppan från värmen och rör ned madeira, konjak, strösocker, vinäger, salt, vitpeppar, ingefära och nejlikor.
  7. Smaka av svartsoppa och tillsätt mer salt och vitpeppar om det behövs.
  8. Om svartsoppa behöver värmas upp igen innan den kan serveras är det viktigt att du rör om i den hela tiden under uppvärmningen.
  9. Lägg upp äpplen, katrinplommon och det uppskurna gåskråset på ett serveringsfat. Häll upp svartsoppan i soppskålar och servera.